Dania gotowe w słoikach, posiłki regeneracyjne

Tworząc ofertę uważnie przyglądamy się potrzebom naszych Klientów, ale także ich gustom i potrzebom. Wychodząc im naprzeciw postanowiliśmy stworzyć dania gotowe w słoikach, które z pewnością okażą się atrakcyjnym rozwiązaniem dla pracowników. Mamy też na uwadze, iż zgodnie z przepisami Kodeksu Pracy przysługuje im posiłek regeneracyjny. Jako producent przetworów możemy zapewnić smaczne i pożywne flaczki domowe, fasolkę w sosie pomidorowym, bigos, gulasz i szereg innych potraw.

Proponujemy dania gotowe w słoikach. Po odkręceniu wieczka zawartość wystarczy przełożyć do garnka i odgrzać na płycie kuchennej lub umieścić w naczyniu i przygotować w mikrofalówce. Proponujemy potrawy bezmięsne, jak również posiłki zawierające klopsiki, pieczeń rzymską, kiełbasę, czy kawałki mięsa w sosach idealnych do makaronów lub ryżu.

Przyjęte w naszym kraju przepisy BHP jasno definiują, jakim grupom zawodowym i w jakich warunkach przysługują posiłki regeneracyjne.

Produkowane przez naszą firmę dania gotowe w słoikach stanowią doskonałą bazę do przygotowania wysokokalorycznych, sycących i rozgrzewających posiłków regeneracyjnych. Zapraszamy do współpracy firmy i organizacje szukające nie tylko produktów żywnościowych odpowiednich z punktu widzenia przepisów, ale też smacznych i zdrowych.

Do produkcji naszych gotowych dań w słoikach wykorzystujemy jedynie najwyższej jakości warzywa, owoce i mięso pochodzenia krajowego.

Prosimy pamiętać, że specjalnie produkowane, gotowe dania regeneracyjne przysługują osobom pracującym zimą na otwartych przestrzeniach (na dworze), których zmianowy wydatek energetyczny (efektywny) przekracza:

  • 1500 kcal (6280 kJ) – mężczyźni
  • 1000 kcal (4187 kJ) – kobiety

Latem natomiast gotowe dania przysługują pracownikom wykonującym pracę (np. fizyczną lub produkcyjną) na dworze, których zmianowy wydatek energetyczny przekracza:

  • 2000 kcal (8375 kJ) – mężczyźni
  • 1100 kcal (4605 kJ) – kobiety

Zapraszamy do współpracy i życzymy smacznego!

Przedsiębiorstwo Produkcji Spożywczej Frykas Sp.z o.o. – producent dań gotowych w słoikach.

Kiedy pracodawca musi zapewnić posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym?

Zimą i w okresach szczególnie niskich temperatur (wczesna wiosna lub późna jesień), pracodawca powinien zapewniać swoim pracownikom całkowicie bezpłatnie gotowe posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Zimą przysługują one pracownikom w momencie, kiedy efektywny wydatek energetyczny organizmu w ciągu zmiany roboczej wynosi powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet.

Napoje przysługują pracownikom również po przekroczeniu takich wskaźników, a także w momencie, kiedy temperatura przy pracach na otwartej przestrzeni nie przekracza 10 stopni Celsjusza.

Zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, za okres zimowy, w którym należy udostępniać pracownikom posiłki regeneracyjne, określa się okres od 1 listopada danego roku do 31 marca roku kolejnego.

Czy posiłki regeneracyjne należą się pracownikom tylko zimą?

Zdecydowanie nie! Dla prac (np. fizycznych, produkcyjnych) wykonywanych w okresie zimowym poziom wydatku energetycznego, uprawniający pracownika do otrzymywania gotowych dań, ustalono na poziomie niższym, niż w przypadku tych samych prac wykonywanych w warunkach letnich.

Kogo i w jakim okresie uważa się za pracownika uprawnionego do otrzymywania posiłków regeneracyjnych?

Zima

Dania te przysługują osobom zatrudnionym, gdy na otwartej przestrzeni wykonują prace związane z wydatkiem energetycznym większym niż:

  • Mężczyźni - w ciągu zmiany roboczej przekracza 1500 kcal (6280 kJ),
  • Kobiety - w ciągu zmiany roboczej przekracza 1000 kcal (4187 kJ).

Lato

Gotowe dania przysługują osobom zatrudnionym, gdy na otwartej przestrzeni wykonują prace związane z wydatkiem energetycznym większym niż:

  • Mężczyźni - w ciągu zmiany roboczej przekracza 2000 kcal (8375 kJ),
  • Kobiety - w ciągu zmiany roboczej przekracza 1100 kcal (4605 kJ).

Kto ustala wydatek energetyczny?

Obowiązek ten spoczywa w całości na pracodawcy! Bardzo często w imieniu pracodawcy, wydatek energetyczny określają powołane przez niego służby BHP. W tym celu pracownicy Ci posługują się dwuetapową metodą Lehmanna lub jedną z wielu innych dostępnych i znanych metod.